• 0 Items - 0,00 
    • Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Blog

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ EΝΑ EΡΓΟ EΝ EΞΕΛIΞΕΙ

Πολλοί από τους φίλους της σελίδας μου στο Facebook εκφράζουν διάφορες απόψεις περί της δημοκρατίας, και πολλές φορές ασκούν δριμεία (ή και εντελώς απορριπτική) κριτική, καθώς βλέπουν μόνο τα ψεγάδια της και τα αποτελέσματα της μη εφαρμογής της. Εγώ, πάλι, επιμένω ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα που επινόησε ο άνθρωπος, και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να τη βελτιώσουμε. Θεώρησα καλό λοιπόν να φωτίσω λίγο αυτή την άποψή μου με ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου «Τι φταίει με τη δημοκρατία και πώς διορθώνεται», Εκδόσεις Ανοδική Πορεία.

Πρόοδος και δημοκρατία.

Είναι απόλυτα σαφές σε οποιονδήποτε ρίξει μια ειλικρινή ματιά στην ιστορία ότι κάθε ανύψωση της ανθρωπότητας έχει συμβεί όταν το ανθρώπινο πνεύμα είχε τη μεγαλύτερη ελευθερία να εκφραστεί και να δημιουργήσει. Όταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι κι οι δημιουργίες τους επιβραβεύονται, τότε συμβαίνουν θαύματα. Ως εκ τούτου, οι πιο σημαντικές εξελίξεις στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες και γενικά η ανθρώπινη πρόοδος στο σύνολό της έχει προκύψει σε κοινωνίες δημοκρατίας και ελεύθερου επιχειρείν.

Επιβολή και ολοκληρωτισμός.

Πολλοί άνθρωποι γοητεύονται με επιβλητικά οικοδομήματα όπως οι πυραμίδες ή με μυστηριώδεις δημιουργίες όπως το ημερολόγιο των Μάγια, αλλά αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι η αληθινή πρόοδος προς την πραγματική βελτίωση της κοινωνίας σε ό,τι αφορά την ελευθερία και την ευτυχία των ανθρώπων σ’ αυτήν. Οι αιγυπτιακές πυραμίδες είναι πολύ ενδιαφέροντα οικοδομήματα και απίστευτα πολύπλοκα, αλλά δε χτίστηκαν από μια κοινωνία δημοκρατική με ελεύθερο επιχειρείν. Επίσης, δε δημιουργήθηκαν προς όφελος του κόσμου εν γένει αλλά προς όφελος αυτών που διαφέντευαν τον κόσμο, των Φαραώ. Έδιναν έμφαση στον θάνατο, όχι στη ζωή, με μηδενικό πραγματικό όφελος για τον οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και των Φαραώ. Κατά παρόμοιο τρόπο, οι Σπαρτιάτες, οι πρώτοι κομουνιστές της ιστορίας, ήταν σπουδαίοι πολεμιστές που διέθεταν την ικανότητα να καταπιέζουν και να εκμεταλλεύονται τους γείτονές τους, όμως δεν κληροδότησαν καμία σπουδαία εφεύρεση ή λογοτεχνία από την οποία θα μπορούσε να εμπνευστεί κανείς.

Οι πιο δημοφιλείς πολιτισμοί.

Οι πιο δημοφιλείς πολιτισμοί στην ιστορία υπήρξαν μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να είναι πιο ελεύθεροι και ευτυχισμένοι. Τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα τυχαίνει να είναι ο ελληνικός πολιτισμός, με πηγή την Αθήνα, και ο αμερικανικός πολιτισμός. Ποια είναι τα αίτια; Αυτό συνέβη επειδή και οι δύο πολιτισμοί προωθούσαν την ατομική ελευθερία έχοντας δημοκρατία και ελεύθερο επιχειρείν στον πυρήνα τους. Ήταν μέρη όπου ο άνθρωπος μπορούσε να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα, όπου δεν κυβερνούσε κάποιος βασιλιάς σύμφωνα με τα καπρίτσια του, και οι πολίτες είχαν λόγο στη διακυβέρνησή τους. Οι λαοί σε αυτά τα μέρη ήταν πιο ευτυχείς σε σύγκριση με τους κατοίκους όλων των άλλων χωρών, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι άλλοι άνθρωποι από παντού στον κόσμο επιθυμούσαν να μετακινηθούν εκεί για να γίνουν μέρος του πολιτισμού τους. Δες την ταινία του Ελία Καζάν, Αμέρικα Αμέρικα, για να
κατανοήσεις πραγματικά την πλήρη φιλοσοφική αντίληψη στη βάση αυτών των δηλώσεων. Όπως εξηγώ στο βιβλίο «Τα Πολιτικά Συστήματα και η Σχέση τους με την Οικονομία και την Ελευθερία», η Δημοκρατία είναι το πιο σημαντικό και μοναδικό ανθρώπινο επίτευγμα που ξεχωρίζει πάνω από όλα τα άλλα σημαντικά στοιχεία σε όλη μας την ύπαρξη. Χωρίς δημοκρατικό σύστημα, άσχετα από το πόσο ικανός, έξυπνος ή εύπορος θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας, είναι απλώς ένα πιόνι στο παιχνίδι κάποιου, είτε αυτός λέγεται βασιλιάς είτε κάτι άλλο, και είναι το απόλυτο αφεντικό σε κάποια περιοχή ή δραστηριότητα.

Τι συμβαίνει σήμερα;

Στην εποχή μας, η δημοκρατία φαίνεται να σβήνει και στα κράτη του Δυτικού Κόσμου, καθώς οι περισσότερες δημοκρατικές χώρες είναι φορτωμένες με τεράστια χρέη, και οι πολίτες τους φαίνεται πως είναι παραπλανημένοι όσον αφορά την έννοια του ελεύθερου επιχειρείν που λανθασμένα εκλαμβάνεται ως καπιταλισμός. 1
Γιατί όλη αυτή η σύγχυση; Τι πήγε στραβά με την εξέλιξη της δημοκρατίας, έτσι που πολλοί άνθρωποι σήμερα να υποστηρίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, αντί για το ελεύθερο επιχειρείν και τη δημοκρατία; Εν μέρει αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι είναι ανεκπαίδευτοι στα πολιτικά και στα οικονομικά όπως εξηγείται στο κεφάλαιο «Οι Ευφυΐες της Ελευθερίας», στο βιβλίο Η «Ευφυΐα – Τα 65 Χαρακτηριστικά της». Αλλά ο κύριος λόγος έχει να κάνει με το πώς ασκούνται η δημοκρατία και το ελεύθερο επιχειρείν σήμερα, χωρίς να
βασίζονται στη λογική, στην υπευθυνότητα και στη λειτουργικότητα.

Περισσότερα στο βιβλίο!

1 καπιταλισμός: οικονομικό σύστημα κατά το οποίο όλα ή τα περισσότερα μέσα παραγωγής και διανομής, όπως γη,
εργοστάσια, επικοινωνίες και συστήματα μεταφορών, κατέχονται από ιδιώτες και λειτουργούν σε σχετικά
ανταγωνιστικές συνθήκες μέσω επενδύσεων κεφαλαίων για παραγωγή κέρδους: έχει χαρακτηριστεί από μια τάση
επικέντρωσης στον πλούτο, στην ανάπτυξη κτλ. μεγάλων εταιρειών, η οποία έχει οδηγήσει σε οικονομική
ανισότητα, κάτι το οποίο έχει αντιμετωπιστεί με αυξημένη κρατική δράση και έλεγχο. (Webster’s New World College Dictionary, 5η έκδοση).

Ο δικός μου ορισμός: O καπιταλισμός είναι ένας όρος επινοημένος από τον Καρλ Μαρξ, τον πατέρα του
σύγχρονου κομουνισμού, και αποτελεί παρωδία του ελεύθερου επιχειρείν

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *